Pas op voor oplichters en zakkenrollers

Waar je ook naartoe reist, overal kan je het slachtoffer worden van sluwe oplichters die het op je geld en je waardevolle bezittingen gemunt hebben. Oplichters kennen ontelbare trucjes om argeloze toeristen in de val te lokken, maar met een beetje gezond verstand kan je al heel wat ellende voorkomen. Wees daarom op je hoede als je één van deze veel voorkomende scenario’s herkent.

1. Valse politieagenten en ‘kamerinspecteurs’ 
Kijk goed uit als je benaderd wordt door mannen in politieuniform die je vragen om je identiteitskaart of visum te tonen. Vaak gaat het om valse agenten, die beweren dat je documenten niet in orde zijn en je voorstellen om het probleem op te lossen door ter plekke een flinke geldsom te betalen. Je kan je uit de valstrik redden door aan te dringen om met de mannen mee te gaan naar het politiekantoor. Je zal merken dat de ‘agenten’ plots wel bereid zijn om de aanklacht te laten vallen. 
Let ook op voor mannen die zich in hotels voordoen als ‘kamerinspecteurs’ en beweren dat het hotel de opdracht heeft gegeven je kamer te doorzoeken. Deze oplichters maken van je verwarring gebruik om je waardevolle spullen mee te grissen. Laat daarom niemand binnen die je niet verwacht en bel naar de receptie als er plots ‘inspecteurs’ voor je deur staan.
 
2. Een verleidelijke date 
Ga niet blindelings mee met een aantrekkelijke jonge vrouw die je uitnodigt om mee naar café of restaurant te gaan, al dan niet in het gezelschap van een paar bevallige vriendinnen. Deze dames winnen je vertrouwen met een gesprek over koetjes en kalfjes en lijken oprecht in jou geïnteresseerd, maar zijn vaak nergens meer te bekennen als de torenhoge rekening op tafel komt.
 
3. Trucjes met wisselgeld 
Wees extra aandachtig als je wisselgeld moet krijgen in winkels. Sommige winkelbedienden tellen het wisselgeld tergend traag en lassen regelmatig pauzes in, in de hoop dat de klant ongeduldig wordt en zijn geld meeneemt zonder het na te tellen.
 
Controleer dus altijd of je genoeg wisselgeld hebt gekregen, maar kijk ook na of het wel de juiste munten zijn. Onbetrouwbare winkelbedienden proberen weleens oude of buitenlandse munten tussen je wisselgeld te smokkelen die weinig of niets waard zijn. Vooral muntstukken van twee euro hebben veel onbruikbare dubbelgangers met ongeveer dezelfde afmetingen.
 
4. Een ongevraagde gids 
Wees niet naïef als mensen spontaan op je af komen om je te helpen met dat ingewikkelde metroplan of om je de weg te wijzen naar de beste restaurants. Nadat je gebruik hebt gemaakt van hun geïmproviseerde diensten, eisen ze vaak een fooi van je.
 

5. ‘Tips’ van taxichauffeurs 
Taxichauffeurs geven je graag tips voor winkels of hotels, maar niet altijd met goede bedoelingen. Vaak sluiten ze deals met minderwaardige hotels en met winkels die proberen om toeristen spullen van inferieure kwaliteit aan te smeren. De chauffeurs drijven argeloze toeristen in hun armen en zij berekenen hen een torenhoog bedrag voor slechte service of koopwaar. 
Laat je dus ook niet beetnemen door taxichauffeurs die menen te weten dat het hotel of restaurant van jouw keuze gesloten is en die je met plezier zouden begeleiden naar een ander adres.
 
6. Peperdure taxiritjes 
Listige taxichauffeurs proberen je aan het einde van de rit een onverwacht hoge rekening te presenteren. Zorg ervoor dat je geen makkelijke prooi bent. Spreek altijd van tevoren een prijs af voor de rit en houd je bagage bij je op de achterbank. Zo kan je snel uitstappen als het tot een ruzie komt.
 
7. Ingebeelde schade aan huurvoertuigen 
Wees voorzichtig als je een auto, motor of scooter huurt en neem altijd een duidelijke foto van het voertuig voor je de weg op gaat, liefst met de verhuurder in beeld. Zo kan het verhuurbedrijf na je ritje niet beweren dat je het voertuig beschadigd hebt en zelf moet opdraaien voor de kosten. 
Als je toch pech hebt onderweg en met het voertuig naar de garage moet, laat je dan geen onnodige reparaties op jouw kosten aanpraten. Dit is namelijk de manier waarop onbetrouwbare verhuurbedrijven in het buitenland hun materiaal laten opknappen op de kosten van toeristen.
 
8. Behulpzame oplichters 
Behulpzame mensen zijn niet altijd zo nobel als ze lijken. Laat je aandacht niet verslappen als je struikelt en valt, want oplichters kunnen je te hulp schieten en daarbij meteen je portemonnee uit je zak vissen. Ook als je bijvoorbeeld tijdens het eten een vlek maakt op je kleding, zijn louche types er snel bij om je kleren droog te deppen en tegelijk in je zakken te tasten. Sommige oplichters gaan nog een stapje verder en smeren ongemerkt saus of viezigheid in je kleren, zodat ze hun ‘hulp’ kunnen aanbieden.


Overgenomen van www.take-a-trip.eu